Brijder, runningtherapie


ren02Als ervaringdeskundige val ik binnen tijdens de lunch van de Brijder Ambulant in Alkmaar, waar Gonny en Debby samen uitleg geven over runningtherapie.

Bouwsteen

Runningtherapie is een bouwsteen en kan in een behandelplan en/of herstelplan worden opgenomen en is alleen mogelijk in combinatie met een andere behandeling bij de Brijder, meedoen gaat in overleg met de behandelaar.
Bij twijfel om mee te doen kan eerst een gesprek met Gonny gevoerd worden. Vooraf aan de deze therapie worden deelnemers eerst door een arts gekeurd.

Meedoen

Er moet een motivatie zijn om het anders te willen. Meedoen houdt in dat de avond voor de running en de dag van de running geen middelen gebruikt worden.

Runningtherapie is voor iedereen, óók voor mensen die nog niet aan sport hebben gedaan en (nog) geen conditie hebben. De therapie wordt rustig opgebouwd. Men leert zichzelf kennen op een manier van: wat kan ik, hoe ver kan ik gaan en wanneer geef ik op?
Dit alles onder professionele begeleiding, waarbij het (te ver) overschrijden van grenzen in de gaten gehouden wordt.

In hetzelfde schuitje

Het heeft een toegevoegde waarde omdat samen met lotgenoten ‘in hetzelfde schuitje’ automatisch ook aan oplossingen van de verslaving gewerkt wordt, door b.v. gewoon een praatje met elkaar te maken, en elkaar te ondersteunen op moeilijke momenten. Men is dus samen met anderen met lichaam én geest bezig.

Zeeën van tijd en onrust

Het is zeker de moeite waard om te proberen, omdat stoppen met verslavende middelen vaak zeeën van tijd geeft en onrust. Runningtherapie maakt weer bewust van ‘het zijn’ en de mogelijkheden van lichaam en geest.

Hangmat

Ervaring van mezelf die géén runningtherapie gedaan heeft: Gestopt met gebruik van alcohol en ik wilde rust in mezelf vinden. Ik bedacht dat de hangmat het ultieme rustgevoel zou kunnen geven. Hangmat stond klaar ik kruip erin en bedenk, eerst een tafeltje en een boek. Ik kruip de hangmat weer uit, haal boek en tafeltje, kruip de hangmat weer in en bedenk, ik wil frisdrank. Ik kruip de hangmat weer uit, haal frisdrank, kruip de hangmat weer in en bedenk…. dat gaat zo een keer of vijf en toen lag ik eenmaal ‘klip en klaar’ in de hangmat en concludeer: ‘Is dit het nu, ik verveel me hier kapot’, van rust in mijn koppie was geen sprake. Het is nog een hele zoektocht voor me geweest, wat dan wél bij me paste. Ik heb het gevonden, hoor! Geen zorgen.

ren01Zelfvertrouwen

Terug naar de runningtherapie;  het helpt om weer structuur in de dagindeling te krijgen en op het voedingspatroon te letten.
Er wordt met iedere deelnemer rekening gehouden, waardoor angst voor bewegen en geen conditie hebben, weggenomen kan worden. Alle deelnemers ervaren meer zelfvertrouwen en zelfwaardering door het runnen.

Zelfs als men geen hardloopschoenen heeft, wordt in overleg met de (toekomstige) deelnemer gekeken naar de mogelijkheden om schoenen aan te kunnen schaffen.

Gaandeweg het verhaal denk ik, dit had voor mij misschien ook kunnen werken.
Samengevat: runningtherapie lijkt mij de moeite waard om te overwegen, als extra ondersteuning bij het stoppen van middelengebruik.

Meer info:

Brijder, Runningtherapie

Flyer runningtherapie

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *