Gevoel ooit weer als toen je dronk? 1


Er is me een vraag gesteld die een hele week (op de achtergrond) ernstig aan het denken gezet heeft. De vraag luidde: ‘Is je gevoel ooit weer zo geworden als toen je nog dronk?’

Mezelf gehersenspoeld

En ik bedenk me: ‘Ik heb mezelf  ‘gehersenspoeld’. Ik heb alcohol in zo’n negatief licht gezet voor mezelf, dat ik het ‘vanzelf’ wel laat om bij de alcohol vandaan te blijven. Ik bedoel, vanaf dag 1 dat ik gestopt ben, mezelf constant herinnerd aan de wc-pot, het zuurbranden en de ellende die erbij hoorde. Het een hekel hebben aan mezelf omdat ik weer eens meer gedronken had dan ik van plan was. Het me niet kunnen herinneren wát er nu die avond ervoor zo gezellig was, maar wel dát het gezellig was. Wát ik nu weer afgesproken had en met wie? En dan het hyperventileren, het onrustig zijn en het zelfvertrouwen wat totaal ontbrak.

Niet meer zoals ik nog ‘vrolijk dronk’

Ooit heb ik op een andere manier gedronken, dat alcohol wél prettig was. En nee, ik moet bekennen, het gevoel nadat ik gestopt ben met drinken is nooit meer zo geweest als toen ik nog ‘vrolijk’ dronk(daarmee bedoel ik, toen ik nog met mate dronk met af-en-toe eens een uitschieter als b.v. kermissen en vakantie).

Verdediging tegen alcohol op peil houden

Kom ik weer terug bij de vraag. Zou ik dat dan willen? Ach..het zou leuk zijn als ik het kon. Maar ik weet, ik kan het niet, dus doe ik het niet. Laat mij maar heerlijk negatief over alcohol blijven, en mijn verdediging tegen alcohol op peil houden. Dan blijft het risico heel klein om toch weer eens alcohol te willen proberen.

Waar ik nooit meer wil komen

Ervaring heeft me geleerd dat (bijna) elke alcoholist -ook degene die al heel lang niet meer drinkt en het weer eens probeert-, vroeg of laat weer terugkomt op het punt waar hij/zij vandaan kwam in de slechtste periode van het drankgebruik. Waarom zou ik daar een uitzondering op zijn? Want dat is toch echt een punt waar ik nooit meer wil komen.

Tot zo ver mijn overdenking over een vraag die me een week bezig gehouden heeft.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Gevoel ooit weer als toen je dronk?

  • Eelco van der Brug

    hoi Anja,

    We hadden dit weekend eerder contact. De afgelopen weken zat ik een een dip. Iemand vroeg me: ‘wat zou je hebben gedaan als je niet was gestopt met drinken?’ Bij mijn woordkeuze merk ik al dat alcohol een gevoelige snaar bij me raakt. Zou graag eens met iemand spreken die het is gelukt weer een ‘sociaal’ drinker te worden. Bestaat zo iemand?

    Eelco