Herstelverhaal Doenja: Deel 4 – In opleiding


doenja-webOp zoek  naar iets anders. Naar iets wat beter bij me zou passen. Noem het het ‘lot’. Ik stuitte op een vacature ervaringsdeskundige en ben gaan zoeken naar de opleiding. Het zou toch prachtig zijn als ik iets nuttigs zou kunnen doen met al mijn ervaringen. Kunnen werken op een plaats waar ik kan zijn wie ik ben. Samen met mensen die ik begrijp. Waarvan ik weet wat ze doormaken, want ik heb in grote lijnen dezelfde ervaringen. Allemaal ‘krassen op de ziel’ waarvan we moeten herstellen en rehabiliteren, dat is wat ons met elkaar verbindt.

Prijzig

De opleiding is prijzig  €4500,-  voor iemand die leeft van een uitkering. Om te kunnen starten met de opleiding moest ik een stageplek hebben. Daar heeft de school me in eerste instantie mee geholpen. Vervolgens ben ik gaan solliciteren bij Parnassia uiteindelijk terechtgekomen bij het Centrum Dubbele Problematiek(CDP) waar ik me echt op m’n plaats voel.

Financiële tegemoetkoming

Wat betreft de kosten voor de opleiding: bij een aantal mensen in mijn klas nagevraagd hoe zij dat met de financiering voor de opleiding doen. Een aantal mensen krijgt het betaald van hun oude werkgever omdat ze ontslagen zijn. Een aantal mensen krijgen het betaald van hun huidige werkgever omdat die een meerwaarde zien in de opleiding en functie van ervaringsdeskundige. Er is een mogelijkheid om fondsen aan te schrijven. De fondsen betalen dan vanaf het tweede jaar een gedeelte of de gehele opleiding. Ikzelf heb het geluk dat mijn vriend me financieel ondersteunt en betaal de opleiding in gedeelten.

Eerste jaar: confrontatie

In het eerste jaar zijn er 5 mensen van de 22 leerlingen afgevallen. Het eerste jaar bestaat  veelal uit confrontaties met jezelf door het vertellen van je levensverhaal, intervisie,  begeleidingsplannen maken, psychopathologie, herstellen en rehabiliteren. Iedereen heeft een coach waar alles mee besproken kan worden. Het inzetten van ervaringsdeskundigheid staat nog in de kinderschoenen. Door erover te praten en te leren van andere deelnemers kunnen we elkaar versterken en verbeteren.

Onderzoek afstand en nabijheid

We zijn nu op school bezig met een onderzoeksopdracht . In subgroepjes mogen wel zelf een onderwerp kiezen, wat uiteindelijk moet bijdragen aan het herstelproces van de cliënt. In mijn groepje hebben we gekozen om ‘afstand en nabijheid’ te onderzoeken. Er bestaat professionele afstand en nabijheid. De vraag is, hoe wordt dit ingezet en in welke mate ondersteunt dit het herstelproces van de cliënt.

Doenja’s herstelverhaal is een miniserie van 5 delen.  Dit is deel 4. Opgetekend door Marcha.

Lees hier Deel 1
Lees hier Deel 2
Lees hier Deel 3
Dit is deel 4
Lees hier Deel 5

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *