Herstelverhaal Doenja: Deel 5 – Ervaringsdeskundige met idealen


doenja-webWat ik jammer vind is, dat diverse professionele hulpverleners ervaringen hebben met eigen psychische aandoeningen en/of verslaving en hier in de praktijk met hun cliënten niets mee doen.

Kwetsbaar opstellen

Als ik aan hulpverleners vraag: ‘Vertel je weleens wat je zelf hebt meegemaakt en handel je dan ook uit je eigen ervaringen?’ Als voorbeeld: Je hebt zelf iemand die dichtbij je staat/stond verloren. En vervolgens heeft een cliënt iemand verloren en is daar heel verdrietig over.
Sommige behandelaren delen dit helemaal niet met hun cliënten, uit angst zich te kwetsbaar op te stellen en dit tegen hen gebruikt gaat worden. Cliënten hebben hier vaak hetzelfde idee over. Ook zij vertellen niet alles precies om dezelfde redenen. Ook zij zijn bang dat wat ze vertellen, tegen ze gebruikt gaat worden. Mijn ervaring -als ervaringsdeskundige- dat juist bij openheid en mezelf kwetsbaar opstellen, ik veel meer op 1 lijn kan komen, zodat er een vertrouwensband kan ontstaan. Dit kwam ook naar voren uit het onderzoek naar afstand en nabijheid.

Doorvragen

We moeten beseffen dat we er zijn om mensen te helpen en niet zozeer door te vertellen wat wel en niet mag in de klinieken. We zijn geen politie-agentjes. Sommige mensen doorlopen het traject door alleen ja en amen te zeggen. Hierdoor kan het voorkomen dat niet doorgevraagd wordt naar de echte hulpvraag van de cliënt en wat cliënt nu zelf zou willen.

Meer luisteren dan praten

Motiverende gespreksvoering is meer luisteren dan praten. Hierdoor leer je naar de mogelijkheden te kijken. Door de afstand tussen cliënt en hulpverlening kleiner te maken kun je achter de echte hulpvraag komen. Hierdoor kan een traject wel langer duren, maar is de kans op succes groter, doordat de juiste hulp aangeboden kan worden. Hiermee voorkom je eerder dat cliënten na 1 of 3 maanden weer terugkomen.

Zelfhulpgroepen

De mogelijkheden binnen het CDP zouden uitgebreider mogen zijn; momenteel is er maar 1 zelfhulpgroep. Deze zelfhulpgroep wordt momenteel nog niet druk bezocht. In samenwerking met vaste bezoekers van de groep probeer ik een nieuwe vorm aan de groep te geven. Het doel is dat de groep aan zal sluiten op iedere cliënte ongeacht in welke herstelfase zij zitten

Gebruik van ervaringen

Ervaringsdeskundigheid zie ik als op een juiste manier gebruik maken van je ervaringen, van en tijdens het herstellen en rehabiliteren. Dit houdt voor mij in om begrip te tonen en aan te kunnen voelen en zien waar iemand behoefte aan heeft, in zijn/haar eigen herstel, zonder op te leggen wat mij het beste geholpen heeft.

Doenja’s herstelverhaal is een miniserie van 5 delen.  Dit is het laatste deel, deel 5. Opgetekend door Marcha.

Lees hier Deel 1
Lees hier Deel 2
Lees hier Deel 3
Lees hier Deel 4

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *