Inzet Ervaringsdeskundigheid van Clarine 1


Geschreven door Anjo van de Ven

Clarine, van cliënt naar hulpverlener. En hoe!

Clarine werkt via Actief Talent sinds vorig jaar op het Bolwerk van Alkmaar. Daar helpt ze ‘overlastgevende mensen’. Tussen ‘’ , omdat het vooral over mensen gaat. Mensen die alles kwijt zijn, geen ID meer hebben, geen uitkering, geen onderdak en ook geen vertrouwen meer in de samenleving en haar instituten. Clarine ontmoet mensen, die verward zijn, in een parkeergarage willen slapen of in een container wonen. Zoals een mijnheer die ze daar al een tijd bezoekt. Zo wonen mag natuurlijk niet, want zonder vergunning, met amper besef van hygiëne en met grote vrees voor de systeemwereld waar hij zich niet thuis voelt. Wie zorgt voor deze ‘zorgmijder’? Clarine dus.

Haar hart is groot en haar eigen ervaring helpt haar

Ze haalt hem af en toe op, neemt hem mee naar de inloop, zorgt voor schone kleren en een wekelijkse douche. Ze zegt: ‘De GGZ vraagt dat bijvoorbeeld aan mij als ze met hem naar het ziekenhuis moeten gaan. Ik regel dan dat hij helemaal schoon en fris is zodat de GGZ hem de volgende dag zo kan meenemen’ Haar hart is groot en haar eigen ervaring helpt haar. Zelf heeft ze ook jaren op het Bolwerk geleefd, is verslaafd geweest, kwam in de gevangenis en bedacht toen zelf ‘ Zo’n leven wil ik niet meer leiden’. Ze ging met zichzelf aan de slag.

De weg kwijt zijn

Naast haar vrijwilligerswerk bij de Brijderstichting zet zij zich nu in voor mensen waarvoor in de samenleving en instellingen geen plaats is. Die mensen zijn inmiddels niet meer gewend tussen muren te wonen en leven in tentjes en containers. Ze vindt dat mensen door de instituten vaak worden overschat. ‘ Ik zie jonge mensen, die in coffeeshops rondhangen, opgegroeid zijn met geweld, en al op hun 22e de weg kwijt zijn.

Actief Talent

Die probeer ik echt te helpen naar Actief Talent, want zij hebben daar nog een kans. Maar er zijn ook mensen die je misschien gewoon met rust moet laten. Mensen worden vaak ook overschat: zo ken ik een man van 44 jaar, 1,98 lang en een meter breed, maar met het vermogen van een 14- jarige. Dat gaat gewoon niet lukken met bestaande instellingen.

Menselijke hulp is goed en nodig

Als ik vraag wat de gemeente hier kan doen is het antwoord helder. “Er is niet voor iedereen een systeemoplossing. Misschien moeten sommige mensen gewoon aan de rand van de gemeente in een container kunnen wonen, waar andere regels gelden, maar wel iemand regelmatig langskomt die er voor ze is. Niet iedereen past nou eenmaal in een systeem, maar menselijke hulp is altijd goed en nodig. En daar ben ik het helemaal eens met Clarine.

Anjo van de Ven


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Inzet Ervaringsdeskundigheid van Clarine