Knutselen aan zelfstigmatisering 1


droomfabriekEen deel van mijn taak als ervaringsdeskundige/ervaringswerker wil ik gebruiken om het taboe te doorbreken dat rond verslavingen hangt. En de eerste de beste keer dat ik daar de kans voor krijg, vergeet ik te vertellen dat ik zélf een niet-drinkend alcoholiste ben. Het overkwam me toen ik met Marjolein -mijn stagebegeleidster- op bezoek was bij een ‘droom-doe-deel’ centrum waar vormgevers, kunstenaars, architecten, ontwerpers, modelbouwers, modeontwerpers, sieradenmakers en andere creatievelingen elkaar kunnen ontmoeten.

Droomcentrum demonstratie

Het centrum biedt ruimte, kennis, vaardigheden en voorzieningen om samen te werken, te experimenteren, te leren en kennis te delen. Er staan 3D printers, lasersnijders een portaalfrees en meer. Je kunt je ontwerpen in 3D gratis printen, mits je bereid bent je ontwerp(en) te delen en/of iets anders voor het centrum terug te doen.We krijgen uitleg wat er zoal gedaan wordt, en een demonstratie wat een 3D printer zoal kan.

Eigendommen met draadjes vastmaken

We willen informatie inwinnen of de verslavingszorg en het droomcentrum iets voor elkaar kunnen betekenen, omdat veel gestopte verslaafden creatief zijn en mooie kunst maken.
De eigenaar van het centrum vraagt: ‘Moet ik mijn eigendommen dan met draadjes vastmaken?’. Later thuis bedenk ik, dat hij dan ook voor mij als ex-verslaafde zijn spullen vastbindt. Grappig en wrang tegelijkertijd.

Ontdekken

Verder met de samenwerkingsmogelijkheid. Het lijkt ons een idee voor mensen die gestopt zijn met gebruik, en willen ontdekken wat ze nu écht leuk vinden en gelukkig maakt.
Net als toen ik zelf stopte met het gebruik van alcohol. Ik kreeg het vertrouwen om op ontdekkingsreis te gaan naar mijn eigen ik en vaardigheden, wat me na veel uitproberen aardig is gelukt.

Kansen krijgen en pakken

Uit ervaring weet ik dat ex-verslaafden vaak heel mooie dingen maken en -om wat voor reden dan ook- in een situatie terechtkwamen die ze helemaal niet wilden. Ik heb de kans gekregen -en gepakt- me daarvan te ontworstelen. Ik wil zo graag dat andere mensen deze mogelijkheid en het vertrouwen ook krijgen om hún eigen ontdekkingsreis te maken.

Oooowww…vergeten

En nu, ik krijg de kans om in de ‘droomfabriek’ mijn ervaringskennis in te zetten. Het stigma wat rond verslavingen hangt te helpen bestrijden. Tsja en bij de eerste beste gelegenheid vergeet ik dat te doen. Ik ben helemaal in de ban van de mogelijkheden die deze droomfabriek biedt. Sukkeltje die ik ben

Rechtzetten

Een dag later zet ik het een beetje recht. Via e-mail heb ik mijn motivatie en mijn eigen ervaring als ex-alcoholiste met een medewerkster van het centrum gedeeld. Hopelijk wordt dit verhaal vervolgd…


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Knutselen aan zelfstigmatisering

  • Olivia van de Lustgraaf, ambassadeur SStS

    Mooi en inspirerend zoals je verteld over je zoektocht naar je ware ik en de mogelijkheden en kansen die je daarna hebt gekregen en hebt benut. Een inspiratie voor velen.

    Het doorbreken van het (zelf) stigma is ziekteonafhankelijk. Het (zelf)stigma rust op alle psychische ziekten; waar een verslaving er één van is.
    Door er zelf open en normaal over te doen, wordt het voor de samenleving ook normaal. Elk mens is psychische kwetsbaar en bij de een groeit stress het uit in een overspannenheid of burnout. En door erfelijkheid of door een traumatische gebeurtenis mondt dit – bij 47,5% van de Nederlandse bevolking- uit in een ernstigere vorm van overspannenheid. Die we dan de naam psychische aandoening geven.