Manager bedrijfsvoering, Ton Nijmeijer 1


ton-nijmeijer-03Even voorstellen: Ik ben Ton Nijmeijer en ik werk sinds 10 jaar in de zorg.
Hiervoor werkte ik bij KPN als o.a. verkoper, projectleider, projectmanager en ik heb ook communicatie gedaan. Hierna ben ik in de botensector terecht gekomen, boten zijn mijn passie, vandaar. Ik ben een tijdje zeezeil instructeur geweest, dit heb ik met veel plezier gedaan. Na dit 4 jaar te hebben gedaan ben ik via een uitzendbureau in de zorg terecht gekomen.

Zorggerichte opleiding

In het begin werkte ik in gezinsvervangende tehuizen en moest ik 10 kinderen verzorgen en begeleiden. Ik besloot een zorggerichte opleiding te gaan volgen, namelijk SPH (Sociaal Pedagogische Hogeschool). Sinds 1.5 jaar ben ik manager van GGZ-specialisten Gouda, een unieke uitdaging. Wij hebben in Gouda een organisch model, zonder contra-indicaties voor cliënten. Aangezien dit een nieuwe manier van werken was, was mijn hoofddoel te zorgen dat dit goed op de rit kwam.

In Gouda veel behoefte aan goede GGZ zorg

In het begin was ik coördinator van het samenwerkingsverband tussen Brijder, Palier en Ipsy. Na 2 jaar vertrok de toenmalige manager en ben ik gevraagd integraal manager te worden. GGZ-specialisten is uit de Parnassia Groep ontstaan, een accountmanager zag dat in Gouda veel behoefte van aan goede GGZ zorg en weinig aanbod. Het was aan mij dit op te zetten.

De voordelen voor de cliënt van deze manier van werken zijn:

 • er is meerwaarde door de diverse specialismen onder 1 dak, namelijk verslavingszorg, forensische zorg en interculturele zorg. Dit is goed voor de inhoud van zorg.
 • je kijkt ook meer naar de gehele situatie van de client, niet alleen naar het ziektebeeld. Je kijkt bijvoorbeeld ook naar de context van iemands middelengebruik.Kortom: je behandelt de oorzaken, niet de symptomen.

Het gaat om de cliënt

Je bent eigenlijk als manager gewend om je eigen proces en afdeling als heel belangrijk te zien, terwijl het er eigenlijk om gaat wat voor verschil je voor de cliënt kan maken. Het gaat bij de cliënt om o.a. of hij genoeg geld heeft om van te kunnen leven, of hij een dak boven zijn hoofd heeft en of hij een zinvolle invulling van de dag heeft.

Persoonlijke levensomstandigheden belangrijkst

De visie van GGZ-specialisten is: in hoeverre zijn wij in staat het verschil te maken in de bovengenoemde levensgebieden. De GGZ behandeling maakt maar voor een klein deel uit van iemands leven, voor de rest zijn de persoonlijke levensomstandigheden het belangrijkst.

Meer eigen verantwoordelijkheid nemen

Ons doel is de cliënt te leren zijn eigen verantwoordelijkheid meer te nemen, zodat hij volwaardig deel kan nemen aan de samenleving. GGZ-specialisten Gouda heeft voor deze zienswijze en het in praktijk brengen hiervan in 2012 de hoofdprijs gekregen in de Parnassia Groep zorginnovatieprijs.

Kernwaarden van GGZ-specialisten Gouda:

 • gelijkwaardig behandelen
 • niet stigmatiseren
 • kijken naar het totaalplaatje van de cliënt
 • deskundigheid

Een gedachte over “Manager bedrijfsvoering, Ton Nijmeijer

 • joop laros

  hoi Ton,

  lang time no see!!. Waarom deze reactie nu ik dacht aan je omdat ik verleden jaar op mijn 58e het motorrijbewijs gehaald heb en ik nu op een honda shadow vt 500 uit 1986 rond rijdt. Dat is ook de fiets die jij toch had en die toen verbrand is? Leeft de solex nog?

  gr

  Joop Laros 0623300109

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.