Neem iets symbolisch mee – WMEE training 1


laatste-druppelBij deze les werd gevraagd om allemaal iets symbolisch mee te nemen, wat voor ons herstel staat. Ik zal het verhaal bij mezelf houden. We hebben in de lesgroep afgesproken dat wat binnen de muren door anderen verteld wordt, daar ook blijft, en daar houd ik me aan. Maar neem van mij aan dat het mooie verhalen zijn, die staan voor kracht, moed en hoop. Mijn eigen symbolen ‘de laatste druppel’, een waxinelichtje met een kameel, en een ‘broodje’.

Werken aan herstel

De laatste druppel heb ik gekregen toen ik 1 jaar niet meer dronk. Zelf had ik toen iets van, ‘als ik dat eerste jaar eenmaal gehad heb, dan begint het leven weer voor me’. Ik kan je vertellen dat niets minder waar was. Het eerste jaar stond in het teken van niet drinken met de euforie van weer een dag erbij zonder drank, vooral als ik op moeilijke momenten -en dat waren er nogal wat- het vergif (wat het voor mij is) had kunnen weerstaan. Daarna kwam pas het werken aan het herstel. De oude gewoontes loslaten en nieuwe ontdekken.  De laatste druppel staat voor mij voor hoop en kracht om het vol te houden.

24 uur doorhobbelen

kameeltjeHet kameeltje kreeg ik van een lotgenoot waarmee ik samen mijn ‘eerste verjaardag’ zonder drank vierde. Een kameel kan 24 uur doorhobbelen zonder te moeten drinken. Nog geen half  jaar later kreeg het waxinelichtje een andere betekenis. De lotgenoot waar ik het kameeltje van ontving, is terug gevallen en ik heb daarna niets meer van haar gezien of gehoord. Het waxinelichtje staat nu voor, naar het leven van drinken met alcohol wil ik niet meer terug.  Als bekenden van mij wat positieve energie nodig hebben, steek ik het aan, als teken dat ik aan ze denk.

Eigen zelfstandige benen

broodje-420pxHet ‘broodje’ staat voor ‘alles’ na mijn drinktijd. Zijn zelfmoord heeft gemaakt dat ik serieus over mijn alcoholgebruik ben gaan nadenken en een paar maanden later ook werkelijk gestopt ben met hulp van een 12 stappengroep, omdat ik het alleen niet redde. Lotgenotencontact, teamwork, samendoen, samenwerken, durf en moed. Leren op eigen zelfstandige benen staan. Een doel, alhoewel het doel zweeft, dat hoort bij mij. Ik heb geen vaste doelen, mijn doelen kunnen worden aangepast, dat maakt me flexibel. Één ding blijft echter bovenaan mijn lijst staan, géén alcohol voor mij.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Neem iets symbolisch mee – WMEE training