Soep van Abdulbaki


December

Op onze inloop zijn in december diverse mensen en organisaties die extra aandacht geven aan de mensen die het minder goed hebben in onze maatschappij, waar we natuurlijk hartstikke blij van worden. Echter de deelnemers van de inloop hebben het ook in de andere maanden van het jaar moeilijk.

Wie is die man toch?

En weet je? Elke zondagmiddag komen er mensen met een volle pan verse soep en vers gebakken brood de inloop binnen, al vanaf het moment dat ik er werk. Navragen bij mijn collega’s en ‘inlopers’: ‘Wie zijn die mensen toch, die hier met soep en brood komen?’ Het antwoord: ‘Dat zijn de mensen van de Moskee, die komen hier elke week, ze zijn er ‘gewoon’ elke zondagmiddag.’ Daar werd ik nieuwsgierig van en ik heb mijn vraag gesteld aan de ‘soepmensen’.

Abdulbaki

Blij verrast over mijn vraag stelt Abdulbaki zich aan me voor en vertelt: ‘Tot mijn 8e jaar ben ik in Turkije grootgebracht door mijn grootouders. Mijn ouders werkten beiden in Nederland. Vervolgens ben ik in 1975 naar Nederland gekomen en met mijn ouders herenigd. Ik woon al vele jaren in Nederland en ik voel me niet Turks, maar ook niet Nederlands en dat vind ik wel lastig omdat ik in beide landen als een vreemdeling wordt gezien en behandeld. En dat is ook de reden waarom ik me meer een medelander voel.’

Spirituele zoektocht

Ik heb lang gezocht naar iets waar ik me thuis voel, met name ook spiritueel. Uiteindelijk heb ik dat 8 jaar geleden in het Soefisme gevonden. Het Soefisme is een mystieke weg naar GOD. Het is gebaseerd op onzelfzuchtige liefde, volledige overgave GOD én dienstbaarheid aan GOD’s schepselen(mensen in het bijzonder). Het pad is uiteindelijk jezelf te helpen door anderen te helpen. Met name de mensen die op zoek zijn naar hun balans in de samenleving. We willen iets betekenen voor de minder bedeelden. De Europese stichting waar ik deel van uitmaak heet is Shems Europa. Onze stichting Shems Nederland is hier een onderdeel van. Wij hebben in diverse gemeenten vertegenwoordigers die elk op eigen manier hun weg vinden naar mensen die hulp nodig hebben.

Soep idee

Ik leerde H. kennen via de Brijder in Alkmaar. Met H. ging het in die tijd niet zo goed. Zijn pad was in mijn beleving een andere dan die hij destijds volgde. Ik wilde hem graag helpen en naast hem staan. Met H. ging het naar verloop van tijd steeds beter en zo zijn we op het idee gekomen om in Haarlem bij het ‘Magdalena’ (de toenmalige inloop) soep te gaan uitdelen. We zijn er gewoon naar binnen gelopen met soep en brood, en zijn elke week teruggekomen.

Buiten te wachten

De inloop verhuisde naar de Wilhelminastraat en we zijn ‘gewoon’ mee verhuisd. Inmiddels komen we nu een jaar lang elke week met onze soep op de Wilhelminastraat. De mensen staan ons inmiddels buiten op te wachten. Eten met elkaar delen geeft verbroedering en hebben we een luisterend oor voor de mensen die gebruik maken van de inloop. Op mijn vraag -want ook ik krijg soep- aan Abdulbaki wat er zoals in de soep zit krijg ik als antwoord: ‘Een hoop liefde’. En zo is het maar net.

Abdulbaki: fijn dat je er het hele jaar door élke week op zondag bent!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *