Temstem geprobeerd in Boijmans van Beuningen 1


temstemEen bezoek gebracht aan Boijmans van Beuningen. Nieuwsgierig naar de uitvoeringen van de Rotterdam Designprijs 2013. Op diverse social media gevonden dat ook de app ‘Temstem‘ van Reframing Studio en de Parnassia Groep genomineerd is. En uiteraard ben ik nieuwsgierig naar de werking er van.

De Temstem al snel gevonden en ik kan het zelf uitproberen. Koptelefoon op, en de app gestart. Ik hoor stemmen die mijn zelfvertrouwen onderuit proberen te halen en mij bijvoorbeeld herhaaldelijk vertellen dat ik niets kan. Het spel gestart en gespeeld. En inderdaad doordat ik met het spel bezig ben en daar mijn concentratie voor nodig heb, raken de vervelende stemmen naar de achtergrond.

Wat ik mij afvraag als leek, zou een ander afleidingsspel als Wordfeud b.v. hetzelfde kunnen bereiken? Gaat het erom je concentratie te verleggen? Wie kan/wil daarop antwoorden?

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Temstem geprobeerd in Boijmans van Beuningen

 • Nynke

  Hoi Anja,

  Wat leuk dat je temstem hebt geprobeerd!
  Temstem werkt op 3 niveaus: als afleiding, als middel om de stemmen minder intrusief te maken, en als manier om je zelfvertrouwen te versterken. Doordat je taalproductiegebied in de hersenen geactiveerd wordt door het taalspel, leid je jezelf af van de stemmen. Wordfeud zou hiervoor waarschijnlijk ook werken, al is dat voor veel mensen binnen de doelgroep een te lastig spel.

  Vanaf level 3 vraagt temstem om juist actief aan de stemmen te denken terwijl je tegelijkertijd het spel speelt. Elke 30 seconden wordt je hieraan herinnerd. Deze functie is bedoeld om echt controle te gaan ervaren over de stemmen: de stemmen worden over de tijd minder naar en heftig omdat je werkgeheugen overbelast wordt en je daarom de herinnering niet compleet kunt houden.

  Tot slot wordt je expliciet bekrachtigd op die punten waar de stemmen je op onderuit proberen te halen. Zo hopen we dat mensen langzamerhand zelfverzekerder worden ten opzichte van de stemmen.

  Als je meer wil weten, kun je altijd op de website kijken: http://www.temstem.nl

  Hartelijke groet, Nynke