VIP dag ISBA 1


vip-dag-contentPresentatie doornemen

Altijd leuk om samen met een collega ervaringsdeskundige een presentatie te mogen geven. Ruim op tijd aankomen. Eerst natuurlijk even bijpraten over ditjes en datjes. Vervolgens de presentatie nog even doornemen. Wat is SMART ook alweer? De afkortingen die gebruikt worden binnen de behandeltrajecten zijn af-en-toe nog steeds een puzzeltocht voor me. Deze afkorting betekent: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Reëel, Tijdgebonden.

Durf ik dat wel?

We gaan richting gymzaal waar koffie, thee en koekjes klaarstaan. De mensen druppelen binnen. Beetje schrikken toch wel vanwege het aantal aanwezigen, uhh… durf ik dat wel, praten voor zo’n grote groep mensen? Tuurlijk durf ik dat wel, daarbij vind ik het heerlijk om het samen met collega ervaringsdeskundige te doen, want samen maakt mij nog steeds sterker.

Ons eigen verhaal

Een bonte verzameling van aanwezigen; ISBA deelnemers en hun familie en vrienden, Brijder collega’s en wij als ervaringsdeskundigen die ons eigen verhaal vertellen en over de cursus ‘Herstellen doe je Zelf’, waar we een week later mee gaan starten in Alkmaar.

Verbondenheid

Wij vinden het al spannend, terwijl wij onze ervaringen naar ons herstel vaker vertellen. Kun je nagaan hoe spannend de ISBA-deelnemers het vinden. Voor het eerst hún verhaal te delen voor zo’n grote groep mensen, waar ook hun familie en vrienden aanwezig zijn. Moedige, dappere en emotionele verhalen worden verteld. Er wordt geglimlacht en er vallen tranen. Het hoort er allemaal bij en geeft mij een gevoel van verbondenheid.

Vragenrondje

Na de pauze is het tijd voor het vragenrondje. We worden verdeeld in drie groepen (staf, familieleden, ISBA-deelnemers) en per groep kunnen we vragen aan elkaar stellen. Één van de vragen is b.v. ‘hoe over alcoholvrij (bier/wijn) drinken, gedacht wordt’, het is een lastige vraag, de meningen zijn verdeeld.

Napraten

De middag vliegt om en voor we er erg in hebben, is de bijeenkomst afgelopen. ISBA deelnemers, familieleden en behandelaars praten met elkaar na, de overige aanwezigen hebben opruimdienst, wat met z’n allen zo gepiept is.

Samen kunnen we

Herstellen doen we zelf, maar niet alleen. Samen met behandelaars, lotgenoten, familie en vrienden, kunnen we er wel komen.

—————————–

Meer informatie ISBA (Schematherapie)
brijder-logo-klein

 

 

————————–

Voor collega ervaringsdeskundigen: 

Samen een presentatie -vooral als je nog wat onzeker bent- geven is een aanrader, samenwerking met professionele collega’s óók. Dúrf te vragen wat je nog niet weet, of waar je onzeker over bent. Vraag wat er van je verwacht wordt, overleg en vraag om verbeterpunten. Wat ook kan helpen, schrijf je presentatie uit, zodat je daar op terug kan vallen(bij onverwachte nervositeit).
Excuses van mijn kant zijn voor deze presentatie op zijn plaats; collega Sio had de presentatie helemaal uitgeschreven, en ik begon te praten vanuit de ‘losse pols’. Het is allemaal goed, zolang het maar uit het hart komt.

@Sio (tekening) en @Anja (verslag)


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “VIP dag ISBA

  • Sio Kraaij

    Mooi verslag Anja! Excuses zijn niet nodig: je deed het prima!
    Was erg leuk om samen te doen. Vond het ook bijzonder dat verschillende familieleden en verwanten na afloop lieten blijken dat ook zij gesterkt werden in hun vertrouwen door de verhalen van ons ervaringsdeskundigen. Iets waar ik nog niet zo bij stil had gestaan.