Omgangsvormen op ervaringsplein


 1. Gedraag je  tegenover anderen zoals je zelf ook graag behandeld wil worden.
 2. Het internet lijkt misschien onpersoonlijk omdat je tegenover een computerscherm zit. Vergeet niet dat aan de andere kant één of misschien wel vele andere mensen zitten.
 3. Gebruik geen HOOFDLETTERS om iets te benadrukken. Het gebruik van hoofdletters op het internet staat gelijk aan schreeuwen.
 4. Gebruik geen beledigende of onbehoorlijke taal. Laat je niet meeslepen door de opwinding of het taalgebruik van anderen. In verband met internet spreekt men dan van flaming. Flaming is het plaatsen van berichten op een discussieforum die met opzet aanvallend of beledigend zijn. Deze berichten worden flames genoemd. Af en toe proberen flamers alleen de andere mensen die deelnemen aan het forum te ontstemmen of te beledigen. In dit geval zijn noemt men hen trolls. Het langere tijd over en weer posten van flame-berichten wordt een flamewar genoemd. Soms worden hele nieuwsgroepen een tijd geheel gevuld met dergelijke wars.
 5. Neem deel aan discussies, maar bemoei je niet met de ruzies van anderen.
 6. Lees je berichten na vóór je ze op het internet zet. Ook hier gelden immers correcte spellingsregels.
 7. Houd berichten  helder en kort.
 8. Respecteer het thema van forums, groepen enz. Wil je het over een ander onderwerp hebben, start dan een nieuw forum, een nieuw groepsonderwerp enz.
 9. Respecteer de privacy van anderen.
 10. Help mensen die hun eerste stappen op internet zetten.
 11. Vergeef andere mensen hun fouten, zeker wanneer het mensen zijn die hun eerste stappen op het internet zetten.